[ad_1]

به گزارش شفاف ، روزنامه اعتماد در ادامه می نویسد: افزایش واردات کالا از عراق در 5 ماهه نخست سال جاری سیگنال جدیدی به تلاش های ایران برای بازگرداندن پول های بلوکه شده به این کشور می دهد. گفته می شود که 8 میلیارد دلار از پول ایران در عراق مسدود شده و به دلیل تشدید تحریم ها امکان بازگشت به ایران وجود ندارد. این عدد عظیمی است. پیمان مولوی ، اقتصاددان و دبیر انجمن اقتصاددانان ایران ، اخیراً اندازه این موضوع را برآورد کرده است. “تعداد دلارهای مسدود شده در عراق معادل ساخت چهار بندر به اندازه بوسان در کره جنوبی ، 11 پروژه گاز در قطر یا ساخت دو پل بر روی بسفر در استانبول یا 16 ورزشگاه مانند امارات در لندن یا پنج فرودگاه مانند سنگاپور ( بهترین فرودگاه جهان) “، او گفت.

اما مشکل بزرگ این است که طرف عراقی قادر نیست منابع مورد نیاز خود در ایران را آزاد کند. مذاکرات بین کارکنان بانک مرکزی ایران و کشور عراق بیش از یک سال است که ادامه دارد و در این مدت اخبار ریز و درشتی در مورد “انتشار” منابع مسدود شده در عراق منتشر شده است. اما اکنون ، با جهش ناگهانی واردات از عراق ، فرضیه اصلی این است که ایران به جای دریافت پول ، به “تصفیه” کالاهای عراق روی آورده است.

اولین سیگنال در این زمینه توسط حمید حسینی ، دبیرکل اتاق مشترک بازرگانی ایران و عراق ، در مارس سال گذشته ارائه شد. وی به ایرنا گفت: “ایران برای استرداد وجوه مسدود شده توسط ایران استثنائاتی دریافت کرده است و می تواند بدهی های خود را به ایران بدون توجه به تحریم ها پرداخت کند.” اما کمی بعد ، وی افزود که “نماینده ای از ایران در حال مذاکره با بانک تجاری عراق است و این بانک اعلام کرده است که تجار ایرانی اکنون می توانند با پول مسدود شده تجارت کنند”. در واقع ، مدلی که این نماینده بخش خصوصی برای بازگشت پول از عراق به ایران توصیف کرده است ، مدل “خلوص” است. به گونه ای که معامله گران ایرانی می توانند از ارزهای مسدود شده به یورو ، دلار و دینار استفاده کنند و بانک هزینه ای برای کارمزد خود دریافت نمی کند.

این مدل چگونه کار می کند؟ دولت عراق دستورالعملی صادر کرده است که شرکت ایرانی کالاهای مورد نظر خود را از عراق خریداری می کند و هنگامی که کالا وارد آبهای ایران می شود ، 90 درصد و هنگامی که محموله تخلیه می شود ، 10 درصد باقیمانده پول ایران در اختیار بانک عراق قرار می گیرد. به این مدل تجاری برای شرکت های عراقی ایجاد شده است و به نظر می رسد این شرکت ها به عنوان “واسطه” فعال شده و البته “قیمت کالاهای وارداتی” را افزایش می دهند.

اما اگر یک شرکت غیرعراقی به دنبال فروش کالا به ایران باشد ، شرایط به این صورت است که این شرکت در بانک تجاری عراق حسابی باز می کند و پول کالاهای خود را از بانک تجاری عراق دریافت می کند. اگرچه گفته می شود که بانک تجاری عراق هزینه ای برای این انتقال مالی نمی پردازد ، اما به نظر می رسد عراقی ها نیز به دنبال ایجاد درآمد از این طریق هستند.

آیا واکسن وارد شده است؟

اگرچه قبلاً شایعه شده بود که بودجه مسدود شده در عراق برای خرید واکسن کووید -19 استفاده می شود ، اما به نظر می رسد از همین مدل برای این منظور استفاده شده است. در بین کالاهای وارداتی در سه ماهه اول سال جاری ، 3.5 میلیون دلار انواع مختلف واکسن وارد شده است. با این حال ، این واکسن ها به طور خاص از عراق وارد نمی شوند و در واقع این کشور به “واسطه” و حتی “مرکز صادرات مجدد” برای واردات تبدیل شده است. زیرا برای واردات کالا به پول نیاز است و بانک های عراقی باید این پول را به طرف ایرانی پرداخت کنند.

چه کالاهایی از عراق وارد می شود؟

از سال 1997 ، گمرک ایران آمار جداگانه ای از واردات و صادرات منتشر نکرده و در عوض ماهانه آماری را تحت عنوان “غیرحرفه ای” منتشر می کند. بیشتر کالاهایی که از عراق در سه ماه اول امسال وارد می شود به ذرت برای گاو اختصاص دارد که کالای مصرفی است. این بدان معناست که بیش از 20 میلیون دلار از مجموع 72 میلیون دلار در آن سه ماه ، ذرت دامی وارد کشور شده است. اما ترکیب کالاهای دیگر وارد شده به ایران نشان می دهد که بیشتر این کالاها کالاهای سرمایه ای یا واسطه هستند. با این حال ، در بین این کالاها انواع مختلفی از لوازم خانگی وجود دارد که خطر قاچاق را افزایش می دهد.

در پنج ماهه نخست سال گذشته که کالاهایی به ارزش حدود 33 میلیون دلار از این کشور وارد شد ، بیشترین میزان واردات از چوب یا خمیر لاستیک و حتی آلیاژ آلومینیوم انجام شد که هر کدام نزدیک به 1.5 میلیون دلار بود. وارد شده بودند

8 میلیارد اجاره

چهارم سپتامبر بود و پس از چندین نوسان ارزی ، معاون اول رئیس جمهور از افتتاح صندوق های رایگان در ایران در کشورهایی مانند کره جنوبی یا ژاپن خبر داد. بانک مرکزی ایران در حال حاضر بیش از 7 میلیارد دلار به کره جنوبی بدهکار است و تحولات اخیر نشان می دهد که این منابع به دلار منتقل شده است. اما در آن زمان ، وزارت خارجه کره جنوبی روز بعد از جلسه بیانیه ای صادر کرد: “دارایی های مسدود شده ایران در کره جنوبی پس از مشورت با ایالات متحده آزاد می شود؛ اتفاقی که هرگز روی کاغذ نیفتاده است.

با توجه به کل پول مسدود شده در عراق و اکنون که جهش بی سابقه ای در واردات از عراق صورت گرفته است ، مشخص شد که مکانیسم “خلوص” به طور رسمی جایگزین دریافت پول شده است. کالاهای این کشور بین جریانهای قوی واردات و صادرات کشور شکل می گیرد. در حال حاضر به دلیل امنیت غذایی کشور ، بزرگترین واردکننده یک شرکت تجاری دولتی است که محصولات مختلف غذایی را وارد می کند. در مقابل ، بسیاری از واردکنندگان و فعالان هستند که احتمالاً به دنبال استفاده از این خواننده وسیع هستند. هشت میلیارد دلار از ایران ، که می تواند صرف پروژه های توسعه ای بسیار عقب مانده و توسعه نیافته شود و در واقع به دست مردم برسد ، اما در پشت سد مخالفت عجیب با قوانین مانند FATF اکنون به یک کالا و سود آن تبدیل شده است. وارد جیب حلقه عظیمی از واسطه ها ، تجار و شرکت های حمل و نقل در ایران و عراق می شود.

[ad_2]

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *